In Tiel komt alles samen
In het hart van de driehoek Utrecht, Arnhem en Den Bosch, ligt de pittoreske stad Tiel. Bekend om het fruitmannetje Flipje. Terecht, want als centrum van de Betuwe is het een échte fruitstad. Veel activiteiten in de stad staan dan ook in het teken van fruit. Denk bijvoorbeeld aan het popfestival Appelpop en het jaarlijkse Fruitcorso. Maar het is ook een stad waar het bruisende stadsleven naadloos versmelt met de natuurlijke pracht van de omringende omgeving. Hier komt alles samen.
Rijk (handels)verleden
Een stad waar verleden en heden naast elkaar bestaan. Een stad waar de geplaveide straten verhalen fluisteren. Tiel behoort namelijk tot de oudste steden van Nederland en heeft een bijzonder rijk (handels)verleden. Vanaf 1400 mocht de stad zich dan ook Hanzestad noemen en maakte het deel uit van een belangrijk handelsverbond voor steden in Noord-Duitsland en Nederland.
Van deze rijke historie is vandaag de dag nog veel terug te vinden. Dwaal maar eens langs de charmante Tolhuiswal, door de Ambtmanstraat, de Kerkstraat of langs de gotische pracht van de Sint-Maartenkerk en luister goed. En als je toch aan het dwalen bent loop je natuurlijk tegen de beroemdste inwoner van Tiel aan: Flipje. Het vrolijke fruit figuurtje wat de diepgewortelde cultuur van de Betuwe tot leven laat komen.
Winkels en horeca
De Tielse binnenstad is maar wat gezellig met veel winkels, sfeervolle en gezellige horecapleinen en een schouwburg en filmtheater. De terrassen op de Markt, het Korenbeursplein en het Plein zitten in de zomer overvol. Voor een dag shoppen kun je het beste naar De Watersstraat en de Voorstad. Dat zijn de hoofdwinkelstraten van Tiel, waar bekende ketens en merken te vinden zijn. Maar er zijn juist ook veel lokale ondernemers, speciaalzaken, boetiekjes en familiebedrijfjes. Juist deze mix geeft de stad kleur. Wist je dat je met de FlipPas punten kunt sparen bij de deelnemende winkeliers en deze kunnen daar ook weer besteed worden. Tip van de sluier!
Voedselbos
De omgeving van Tiel is heel groen en goed met de fiets te verkennen. Er zijn meerdere fietstochten die je voeren door het fraaie Betuwse landschap rondom Tiel. Je fietst over dijken en komt langs boomgaarden, sluizen, kerken, kastelen en typische Betuwse boerderijen. In Tiel heb je het bekende Voedselbos waar veel omwonenden en bezoekers een ommetje wandelen en hun eigen groenten, fruit en noten oogsten. Naast de recreatieve en educatieve waarde van het park draagt het bij aan de biodiversiteit: de beplanting trekt vanwege de grote diversiteit veel insecten en dieren aan. Het park is openbaar toegankelijk en sluit aan op voet- of fietspaden in de omgeving.