Rijke historie van Tiel

Tiel behoort tot de oudste steden van Nederland en heeft een bijzonder rijke geschiedenis die zelfs teruggaat tot de Romeinse tijd. Ooit was Tiel een belangrijk centrum voor de fruitteelt in Nederland, met name de teelt van appels en peren. Veilingen hebben toen een cruciale rol gespeeld in de verkoop en distributie van fruit uit de regio, en dat doen ze nog steeds. Een mooi bruggetje naar de naam van de nieuwe wijk. Het voormalig levendige en industriële Veilingterrein wordt de komende tijd getransformeerd naar het Veilingkwartier. Een naam die alles samenvat.

image alt

Van Veilinghuis tot Jomanda

De voormalige Tielse Veiling gaat veranderen van een asfaltvlakte met verlaten gebouwen in een aantrekkelijk, groen, stedelijk en autoluw woongebied met een industrieel karakter. Maar de geschiedenis die deze plek ademt zal nooit verdwijnen. Kun je nagaan dat op de plek waar straks nieuwe woningen staan, talloze kistjes fruit over de toonbank gingen? Voor veel Tielenaren ligt op het oude Veilingterrein achter het station een enorme historie en dat is niet voor niets. Jomanda heeft zich ook nog even gehuisvest in de oude veilinghallen. Eén van de hallen kreeg in de jaren 90 zelfs nationale bekendheid door haar healingsessies en werd zelfs ‘Jomanda-hal’ genoemd. Dit trok maandelijks zo’n 20.000 bezoekers naar Tiel. Kun je nagaan!

image alt

19e eeuw: 1e fruitveiling Tiel

De fruitteelt in de Betuwe, de streek rondom Tiel, begon in de 19e eeuw sterk te groeien. Boeren begonnen steeds meer appels en peren te telen, waardoor de Betuwe al snel bekend stond als een vruchtbare regio voor fruit. Mijlpaal: in 1888 werd de eerste fruitveiling in Tiel opgericht, genaamd ‘De Betuwe’. Deze veiling was speciaal bedoeld voor boeren om hun fruit op een georganiseerde manier te verkopen en te distribueren. In de 20e eeuw waren veilingen niet meer weg te denken en speelden een belangrijke rol bij het handhaven van fruitbiedingen, het vaststellen van prijzen en het bereiken van de consument.

Modernisering van veilingen

In de tweede helft van de 20e eeuw werden veilingen gemoderniseerd. Dit betekende geautomatiseerde veilingmethoden en de ontwikkeling van moderne veilinggebouwen om efficiënter te werken. Hoewel de fruitteeltindustrie in Nederland de afgelopen decennia echt wel is veranderd, spelen veilingen nog steeds een belangrijke rol bij de verkoop van fruit. Tiel blijft een centrum voor fruitveilingen en de distributie van appels, peren en andere fruitsoorten.

Tegenwoordig zijn er verschillende veilingen en coöperaties in Tiel en de omliggende regio die de belangen van fruittelers behartigen en fruit aan kopers leveren. Deze veilingen spelen een belangrijke rol in de Nederlandse fruitteeltindustrie en dragen bij aan de reputatie van Tiel als een belangrijk fruitteeltcentrum.

Fruitcorso en Flipje

Na dit stukje geschiedenis begrijp je wel dat Tiel niet voor niets bekend staat om de jaarlijkse Fruitcorso. Een groots en kleurrijk evenement waar je de mooiste praalwagens kunt spotten, versierd met fruit en bloemen. Zo wordt de fruitteeltgeschiedenis van de regio gevierd. En laten we ook vooral de belangrijkste inwoner van Tiel niet vergeten: Flipje. Het fruitige stripfiguurtje staat symbool voor de jam- en conservenindustrie in de stad. Tip: in Het Flipje en Streekmuseum in Tiel hoor je alles over Flipje en natuurlijk de lokale geschiedenis!

Bronvermelding

Header: Adrie Oosterwijk / Shutterstock.com

Overig beeldmateriaal: Regionaal archief Rivierenland

 

Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen
Woning kopen in Het Veilingkwartier in Tiel? Zó werkt het!